Svaki apartman i kuća izloženi su opasnost od požara. Materijalni gubici nakon požara su nemerljivi, a o životnim gubicima da i ne govorimo.

Slijedeći ove temeljne smjernice možete sačuvati vaš život i imovinu u slučaju požara u stambenoj zgradi ili kući:

Ako vidite vatru ili osjetite miris dima u zgradi, domu ili susjedstvu, nazovite vatrogasce odmah, bez obzira na to je li neko drugi već zvao. Izađite kroz prozor i zatražite pomoć da probudite ukućane ili susjede ako vidite požar noću.

Važno je da se požar na električnim instalacijama nikako ne gasi vodom; takvi požari uglavnom se gase pjenom.

Ako požar izbio na jednom od spratova ispod vas, ne izlazite vani i zapečatite vrata vlažnim ručnicima kako biste spriječili da dim uđe u vašu sobu ili stan.

Vaš stan/kuća treba imati aparat za gašenje požara.

Ako je vatra veća, izađite iz stana i zatvorite sva vrata. Ako to ne učinite, vatra će se širiti brže zbog protoka svježeg zraka.

Važno je da prilikom evakuacije svi ukućani budu na jednom mjestu; posebno pazite na svoju djecu, jer se ona u panici mogu sakriti; kada svi budete na okupu, pođite ka izlazu.

Ne ulazite u lift tokom požara jer je ispunjen opasnim gasovima.

Ukoliko ste u neposrednoj blizini dima i vatrene stihije, obucite kapute i vežite peškire i krpe natopljene vodom preko usta i nosa, također obucite cipele sa debelim đonovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish