Kako se zaštititi od zemljotresa?

  1. Postupci u toku zemljotresa:
  • Osnovno pravilo jeste ostati pribran i ne paničiti. Nipošto ne istrčavajte iz prostorije, jer tako možete da se povrijedite
  • Najbolje rješenje bilo bi stati uz noseći stub u stanu ili pored okvira vrata
  • Nađite sklonište ispod stola, lezite na pod, pokrijte se rukama i zaštitite oči
  • Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica. Ako ste na krevetu, lezite na pod pored kreveta
  • Ukoliko ste u mogućnosti, isključite sve izvore električne energije, gasa i vode
  • Ne palite šibice i svijeće u prostoriji. Ako dođe do požara, pokušajte da ga ugasite i obavjestite vatrogasce.
  1. Postupci nakon zemljotresa:
  • Ukoliko ste pod ruševinama, pokrijte usta maramicom kako se ne biste nagutali prašine
  • Stvarajte zvuk udarajući o cijevi ili zid, kako bi spasilačke ekipe mogle da vas čuju

  • Provjerite da li ima povrijeđenih. Ne pomerajte ozbiljno povrijeđene
  • Kada se sve smiri, napustite ruševine mirno i bez panike. Spremite se za dodatne potrese.
  • Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile. Pratite uputstva nadležnih organa.
read more

Kako se ponašati u slučaju požara?

Svaki apartman i kuća izloženi su opasnost od požara. Materijalni gubici nakon požara su nemerljivi, a o životnim gubicima da i ne govorimo.

Slijedeći ove temeljne smjernice možete sačuvati vaš život i imovinu u slučaju požara u stambenoj zgradi ili kući:

Ako vidite vatru ili osjetite miris dima u zgradi, domu ili susjedstvu, nazovite vatrogasce odmah, bez obzira na to je li neko drugi već zvao. Izađite kroz prozor i zatražite pomoć da probudite ukućane ili susjede ako vidite požar noću.

Važno je da se požar na električnim instalacijama nikako ne gasi vodom; takvi požari uglavnom se gase pjenom.

Ako požar izbio na jednom od spratova ispod vas, ne izlazite vani i zapečatite vrata vlažnim ručnicima kako biste spriječili da dim uđe u vašu sobu ili stan.

Vaš stan/kuća treba imati aparat za gašenje požara.

Ako je vatra veća, izađite iz stana i zatvorite sva vrata. Ako to ne učinite, vatra će se širiti brže zbog protoka svježeg zraka.

Važno je da prilikom evakuacije svi ukućani budu na jednom mjestu; posebno pazite na svoju djecu, jer se ona u panici mogu sakriti; kada svi budete na okupu, pođite ka izlazu.

Ne ulazite u lift tokom požara jer je ispunjen opasnim gasovima.

Ukoliko ste u neposrednoj blizini dima i vatrene stihije, obucite kapute i vežite peškire i krpe natopljene vodom preko usta i nosa, također obucite cipele sa debelim đonovima.

read more

Pet savjeta kako da putovanja budu bezbjedno i bezbrizno

Idete na odmor?

August je stigao, a s njim i sva dugoočekivana putovanja. Pored svih planova koji se tiču organizacije puta i uživanja u odmoru, najčešća pitanja koja nas muče prije polaska tiču se toga kako ostavljamo imovinu dok smo na putu, da li smo dobro pripremili vozilo za dugu vožnju i šta možemo da učinimo da izbjegnemo nepredviđene situacije po zdravlje. Savetujemo vas kako da na vrijeme mislite o svemu što vam je dragocijeno i na odmor krenete bezbrižni.

Da li je moj dom siguran dok sam na odmoru?

Dok se spremate da krenete na zasluženo putovanje, često ne mislite o lošim stranama ljetovanja. Pa ipak, ljetnja sezona vrijeme je i kada raste broj provalnih krađa, ali vaš dom može ostati zaštićen dok ste vi na odmoru uz imovinsko osiguranje.

Kako da pripremim auto za putovanje?

Pred svako putovanje, a naročito pred polazak na ljetovanje, važno je da pripremite svoj automobil. Mali servis, provera klima-uređaja, dovoljna količina tečnosti za stakla i obavezna oprema samo su neke od stavki koje bi bilo dobro da provjerite prije nego što krenete. Pa ipak, nepredviđene situacije mogu da se dese. U tom slučaju polisa pomoći na putu može vam pružiti sigurnost 24 sata, 365 dana godišnje, na svim putevima u BiH, Evropi i Turskoj da će vaše vozilo biti brzo i efikasno prevezeno u najbliži servis.

Šta ako mi neko ošteti automobil na putu?

Sezona odmora vrijeme je povećane gužve na putevima. Vrućina, čekanje, zastoji, potencijalno su rizične situacije koje u trenu mogu da dovedu do nezgode. Uz posedovanje kasko osiguranja vozilo će biti zaštićeno od brojnih rizika u saobraćaju, kao i eventualne nezgode. Za sve štete koje nastanu tokom vožnje, bez obzira da li ste akter ili učesnik u neželjenom događaju, kasko osiguranja najsigurniji je način da nadoknadite štetu na tehnički ispravnom vozilu.

Kako da izbjegnete visoke troškove liječenja na odmoru?

Bez obzira na to da li planirate da otputujete na neku egzotičnu destinaciju ili u neku od zemalja u okruženju, važno je da na odmoru budete bezbrižni. Troškovi liječenja u slučaju iznenadnih bolesti izuzetno su visoki, a to možete izbjeći kupovinom putnog zdravstvenog osiguranja. Pored standardnih rizika, ova polisa obuhvata i pokriće za kovid 19, pa će vaša putovanja i u vrijeme pandemije biti bezbedna.

read more
bs_BABosanski